
Att göra det osynliga synligt
13 Oct 2021 12:00 - 13 Oct 2021 14:00Replay2039 SEKDigitalt kulturarv för den nyfikne med arkeologen Fredrik Gunnarsson.
Med digitala hjälpmedel kan vi på olika sätt synliggöra dåtiden. Genom att rekonstruera det osynliga i 3D-modeller, skapa interaktiva kartberättelser eller omslutande upplevelser i virtual reality får besökaren möjlighet att komma närmare kulturarvet. I detta föredrag visar arkeologen och forskaren Fredrik Gunnarsson exempel på hur Kalmar läns museum jobbar med digital utveckling och reflekterar kring dess möjligheter att skapa sammanhang i nutiden.
Med kulturarvet som resurs för hållbar stadsutveckling
Vad har kvarteret Caroli i Malmö, kvarteret Valnötsträdet i Kalmar och flytten av Kiruna gemensamt? Alla är de exempel på stadsomvandlingsprocesser där kulturarv och kulturvärden använts som resurs för att främja socialt hållbar stadsutveckling och goda livsmiljöer för framtiden. Men vilka effekter får egentligen olika sätt att hantera kulturarv och kulturvärden i stadsutvecklingsprocesser? Bidrar det verkligen till att främja de positiva mål och framtider som politiker, beslutsfattare och experter säger sig arbeta för? I en ny avhandling har Ulrika Söderström, arkeolog vid Kalmar läns museum och nydisputerad vid Linnéuniversitetet, undersökt just detta. Med utgångspunkt från de tre exemplen berättar hon om sin forskning och hur kulturarv på bättre sätt kan användas som resurs i skapandet av socialt hållbara livsmiljöer för framtiden. Föreläsare: Ulrika Söderström, fil dr i arkeologi, Kalmar läns museum
7130- 38:48
Regalskeppet Kronan - guidning bakom kulisserna!
En introduktion till utställningen om Regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum och arbetet bakom kulisserna. Medverkande: Pia-Lena Björnlund (programledare), Lars Einarsson (ansvarig för Kronanprojektet) och Karin Adriansson (konservator).
080 Kulturarvets värde – i några olika perspektiv
En föreläsning om några olika sätt för att värdera vårt kulturarv. Vad värdesätter vi idag och vad kommer vi att värdesätta i framtiden? Vilka olika typer av värden kan vi använda? Och går det att värdera kultur i kronor och ören? Med Maja Heuer och Fredrik Wiebert, projektledare för Unika historiska Kalmar län, som utgår från en modell och redogör för olika sätt att värdera vårt kulturarv.
0160Vävning – en lisa för själen
Lotta Granbom har, genom Virserums konsthall, besökt och samtalat med deltagare i femtio vävstugor i Småland och på Öland. Något som särskilt lyfts fram är den sociala aspekten och den stora betydelse som vävstugorna har för individ och samhälle. Vävstugorna är inte enbart kreativa mötesplatser, utan också träffpunkter för gemenskap, kamratanda och samtal. Informella ledare, som håller vävstugorna i gång, lyfts sällan fram utan jobbar i det tysta. Ofta går det oss förbi hur de främjar och förvaltar ett värdefullt kulturarv och den välbefinnande inverkan som vävstugor har på människor. Under föreläsningen visar Lotta bilder och berättar om sina möten i vävstugorna. Representanter från vävstugor kommer också att medverka och prata om sina väverfarenheter. Föreläsare: Lotta Granbom, fil dr i socialantropologi, och deltagare från olika vävstugor i länet.
000Järnet i Brånahult
Under medeltiden tillverkades stora mängder järn i skogsbygderna i Kalmar län. En av få undersökta järnframställningsplatser ligger vid Brånahult mellan Nybro och Orrefors. Här gjordes en arkeologisk undersökning 2019 som gav en mängd ny kunskap om medeltidens järn, tillverkningen och människorna bakom det. En överraskning blev dessutom att starten för järnframställningen skett 1000 år tidigare än vad vi hittills hade trott. Under kvällen presenteras resultatet från den spännande undersökningen i Brånahult. Föredraget arrangeras i ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Hälleberga hembygdsförening och Järngänget, Orrefors hammarsmedja. Föreläsare: Johan Åstrand, arkeolog, Kalmar läns museum
10470
I England har man också börjat använda VR i arkeologi och Kulturarv. Det finns bland annat en utbildning i York.
Tack! Jätteintressant! Har sett en del av detta. Finns allt att hitta på Sandby borg.se?