
Vävning – en lisa för själen
14 May 2025 12:00 - 14 May 2025 13:30Replay539 SEKLotta Granbom har, genom Virserums konsthall, besökt och samtalat med deltagare i femtio vävstugor i Småland och på Öland. Något som särskilt lyfts fram är den sociala aspekten och den stora betydelse som vävstugorna har för individ och samhälle. Vävstugorna är inte enbart kreativa mötesplatser, utan också träffpunkter för gemenskap, kamratanda och samtal.
Informella ledare, som håller vävstugorna i gång, lyfts sällan fram utan jobbar i det tysta. Ofta går det oss förbi hur de främjar och förvaltar ett värdefullt kulturarv och den välbefinnande inverkan som vävstugor har på människor. Under föreläsningen visar Lotta bilder och berättar om sina möten i vävstugorna. Representanter från vävstugor kommer också att medverka och prata om sina väverfarenheter.
Föreläsare:
Lotta Granbom, fil dr i socialantropologi, och deltagare från olika vävstugor i länet.
Med kulturarvet som resurs för hållbar stadsutveckling
Vad har kvarteret Caroli i Malmö, kvarteret Valnötsträdet i Kalmar och flytten av Kiruna gemensamt? Alla är de exempel på stadsomvandlingsprocesser där kulturarv och kulturvärden använts som resurs för att främja socialt hållbar stadsutveckling och goda livsmiljöer för framtiden. Men vilka effekter får egentligen olika sätt att hantera kulturarv och kulturvärden i stadsutvecklingsprocesser? Bidrar det verkligen till att främja de positiva mål och framtider som politiker, beslutsfattare och experter säger sig arbeta för? I en ny avhandling har Ulrika Söderström, arkeolog vid Kalmar läns museum och nydisputerad vid Linnéuniversitetet, undersökt just detta. Med utgångspunkt från de tre exemplen berättar hon om sin forskning och hur kulturarv på bättre sätt kan användas som resurs i skapandet av socialt hållbara livsmiljöer för framtiden. Föreläsare: Ulrika Söderström, fil dr i arkeologi, Kalmar läns museum
7140- 01:13:42
Så plåstrar du om själen på din ledsna tonåring - 09 Mar 18:00 - 19:13
0490 Kåre Eriksson – en pantsamlande vardagshjälte
Evenemang under Internationella kvinnodagsveckan I sex år har Kåre Eriksson cyklat runt i Kalmar i ur och skur och samlat pantburkar. Panten har han sedan skänkt till Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar och Kalmar Stadsmission. Nu är summan uppe i en halv miljon kronor som har gjort skillnad för utsatta kvinnor och deras barn. Under den här lunchförläsningen berättar Kåre om sitt engagemang och sin drivkraft. Representanter för Kvinnojouren och Stadsmissionen berättar om hur pengarna under åren har hjälpt och vad ett presentkort kan göra för de mest utsatta och svaga. I grunden är utsattheten en jämställdhetsfråga. Detta är ett samarrangemang mellan Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar och Kalmar läns museum. Kostnadsfritt. Drop in. Datum och tid: Måndag 3 mars kl. 12 Plats: Kalmar läns museum, Kronansalen Efter föreläsningen är du välkommen att äta lunch i Restaurang & Kafé Ångkvarnen på länsmuseet till självkostnadspris.
000Kulturarvets värde – i några olika perspektiv
En föreläsning om några olika sätt för att värdera vårt kulturarv. Vad värdesätter vi idag och vad kommer vi att värdesätta i framtiden? Vilka olika typer av värden kan vi använda? Och går det att värdera kultur i kronor och ören? Med Maja Heuer och Fredrik Wiebert, projektledare för Unika historiska Kalmar län, som utgår från en modell och redogör för olika sätt att värdera vårt kulturarv.
0160Nattens drottningar – en hyllning till alla undersköterskor
Lotte Lundgren, född och uppvuxen i Kalmar, skildrar den svenska äldrevården inifrån i sin debutbok Nattens drottningar. Hon gestaltar en värld där humor, empati och ett stort hjärta är nästan lika viktiga färdigheter som medicinsk kunskap. Under kvällen delar Lotte med sig av berättelser där hon och hennes kollegor – nattens sanna drottningar – utför dagliga mirakler för att lindra ångest och skapa trygghet för våra gamla och deras anhöriga. En värmande, viktig och berörande föreläsning. Föreläsare: Lotte Lundgren, journalist, författare och undersköterska
000