
Kulturarvets värde – i några olika perspektiv
24 Nov 2021 12:00 - 24 Nov 2021 14:00Replay1639 SEKEn föreläsning om några olika sätt för att värdera vårt kulturarv. Vad värdesätter vi idag och vad kommer vi att värdesätta i framtiden? Vilka olika typer av värden kan vi använda? Och går det att värdera kultur i kronor och ören?
Med Maja Heuer och Fredrik Wiebert, projektledare för Unika historiska Kalmar län, som utgår från en modell och redogör för olika sätt att värdera vårt kulturarv.
- 01:16:45
Kulturarvets värde – i några olika perspektiv - 24 Nov 18:00 - 19:16
3 years ago
0230 - 01:16:35
Kulturarvets värde – i några olika perspektiv
3 years ago
0160 Med kulturarvet som resurs för hållbar stadsutveckling
3 months ago
Vad har kvarteret Caroli i Malmö, kvarteret Valnötsträdet i Kalmar och flytten av Kiruna gemensamt? Alla är de exempel på stadsomvandlingsprocesser där kulturarv och kulturvärden använts som resurs för att främja socialt hållbar stadsutveckling och goda livsmiljöer för framtiden. Men vilka effekter får egentligen olika sätt att hantera kulturarv och kulturvärden i stadsutvecklingsprocesser? Bidrar det verkligen till att främja de positiva mål och framtider som politiker, beslutsfattare och experter säger sig arbeta för? I en ny avhandling har Ulrika Söderström, arkeolog vid Kalmar läns museum och nydisputerad vid Linnéuniversitetet, undersökt just detta. Med utgångspunkt från de tre exemplen berättar hon om sin forskning och hur kulturarv på bättre sätt kan användas som resurs i skapandet av socialt hållbara livsmiljöer för framtiden. Föreläsare: Ulrika Söderström, fil dr i arkeologi, Kalmar läns museum
39 SEK7130Renoveringsraseriet: Kalmar
a year ago
Hur står det egentligen till med Kalmars och Sveriges byggnadsarv? Mängder av hantverksmässigt framställda byggnadsdetaljer som träportar, träfönster, balkonger och kök har under decennier kasserats till förmån för nya detaljer med kort livslängd. Hur påverkar relativt nya material som aluminium och plast det tidstypiska hantverket? Vad får det för konsekvenser för våra möjligheter att nå klimatmålen? Alfred Skogberg, ordförande i den ideella föreningen Renoveringsraseriet, har tillsammans med Gustav Bergström skrivit den helfärska boken ”Gör om Gör rätt – Landet runt med Renoveringsraseriet”. De två har besökt 12 svenska städer och undersökt, antecknat, beundrat och förfasats över tillståndet. En av städerna Skogberg har besökt är Kalmar. ”Här finns otrolig byggnadskonst, men även här förvanskas kulturhistoria”, säger Alfred. Under föreläsningen berättar han om sina upptäckter. Liselotte Jumme, enhetschef för länsmuseets bebyggelseenhet, inleder med en kort presentation.
39 SEK22190- 38:48
Regalskeppet Kronan - guidning bakom kulisserna!
9 months ago
En introduktion till utställningen om Regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum och arbetet bakom kulisserna. Medverkande: Pia-Lena Björnlund (programledare), Lars Einarsson (ansvarig för Kronanprojektet) och Karin Adriansson (konservator).
49 SEK080