
Tegel till tusen!
22 Jan 2025 12:00 - 22 Jan 2025 13:30Replay3039 SEKTegel från olika tegelbruk i främst Kalmar län – det är museichef Örjan Molanders stora intresse och passion. I museets magasin finns ett hundratal takpannor och tegelstenar från olika bruk och tidsperioder. Deras stämplar berättar en spännande historia – om människor, tegelbruk som funnits och glömts bort och om olika byggnadstraditioner. Följ med på en spännande länsresa i teglets tecken!
Föreläsare: Örjan Molander, byggnadsantikvarie och länsmuseichef på Kalmar länsmuseum¬¬
Tuppar, tegel och Torsåspanel
Tuppar, tegel och Torsåspanel. Med utgångspunkt i tre olika företeelser med begynnelsebokstaven T som alla är kännetecknande för Torsås kommun, tar Susann och Ludwig med oss på en kulturhistorisk resa i slöjdens, tegelbrukens och den speciella Torsåspanelens eget rike. Välkommen till en härlig föreläsning som bjuder både på igenkänning och nya kunskaper! Föreläsningen arrangeras i samarbete med Torsås kommun. Föreläsare: Susann Johannisson, byggnadsantikvarie, Kalmar läns museum och Ludwig Svensén, byggnadsantikvarie Kulturparken Småland
29210Från sekelskiftesvillor till kataloghus
Hur byggde och bodde Oskarshamnarna under 1800- och 1900-talen? Det får du veta under den här kvällen! Arbetet med att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram för Oskarshamns stad är i full gång och Ellen Ronsten berättar om erfarenheterna från arbetet med att ta fram områdeskaraktärsbeskrivningar för Oskarshamns stad med omnejd. Välkomna på en tur med många bilder bland sekelskiftets trävillor, hundraåriga lekplatser och modernistiska pärlor! Föreläsare: Ellen Ronsten, bebyggelseantikvarie, Kalmar läns museum Obs! Föreläsningen hålls i Konsthallen, Oskarshamns Kulturhus. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Stadsbyggnadskontoret, Oskarshamns kommun. Biljettpris: På plats 125 kronor, 75 kronor för dig som har årskort. Titta digitalt: 39 kronor. Förköp din biljett på www.kalmarlansmuseum.se/evenemang. Biljetten ska vara köpt före evenemangets början och visas upp vid ingången.
6130Vinäs - från storgods till slottsruin
En gång i tiden var Vinäs i Västerviks kommun Sveriges äldsta släktgods. Idag är slottet en ruin, men historierna om familjerna Grips och Lewenhaupts öden i Tjust, Kalmar län och världen lever kvar. Under föreläsningen kopplas dessa berättelser till godsets fascinerande byggnadshistoria. Vi får också veta mera om de nya årsringsdateringarna som tar oss tillbaka till 1550-talet då Birger Nilsson Grip, hövitsman på Kalmar slott, bodde på Vinäs och till 1750-talet då Vinäs stod nyrenoverat inför familjen Lewenhaupts inflyttning. Dessutom söker vi svaret på frågan: Varför blev Vinäs en ruin som stått obebodd sedan 1840-talet? Föreläsningen har arrangerats i samarbete med Tjustbygdens Sparbank. Föreläsare: Peter Danielsson, historiker och hembygdskonsulent och Örjan Molander, länsmuseichef.
18520På upptäcktsfärd i Vimmerbys vackra stadskärna
Under 2020 tog länsmuseet fram en byggnadsordning för kvarteren kring Storgatan i Vimmerby. Arbetet gav oss möjlighet att djupdyka i byggnadsdetaljer och karaktärsdrag som är typiska för den gamla stadskärnan och därmed upplevelsen av den. Ellen och Jan tar oss under kvällen med på en resa bland paneler, fönster, dörrar och färgsättningar för att ge en bild av varför de gamla husen ser ut som de gör. Föreläsare: Ellen Olsson och Jan Westergren, byggnadsantikvarier, Kalmar läns museum Föreläsningen hålls i Plenisalen i stadshuset i Vimmerby och livesänds också därifrån. Du kan alltså välja mellan att ta del av föreläsningen på plats i Vimmerby, vid din skärm hemma vid samma tidpunkt eller som repris vid ett senare tillfälle.
6280Strövtåg i Tjustbygden
Länsmuseets stora inventering av kulturmiljöer i Västervik har gått i mål! Välkommen till en kväll om kommunens dolda pärlor i landskapet. Med hjälp av bilder från inventeringen berättar antikvarie Magdalena Jonsson om fornlämningar, järnbruk, jordbruk, skogsbruk, skärgård, samhällenas utveckling under 1900-talet och mycket mer som uppmärksammats i inventeringen. Miljöerna speglar kommunens historia och visar hur det Västervik vi känner idag har vuxit fram under århundradena. Föreläsningen hålls på Västerviks museum och livesänds också därifrån. Du kan alltså välja mellan att ta del av föreläsningen på plats i Västervik, vid din skärm hemma vid samma tidpunkt eller som repris vid ett senare tillfälle. Föreläsare: Magdalena Jonsson, byggnadsantikvarie, Kalmar läns museum
11410