
När världen kom till Glasriket
31 Jan 2024 12:00 - 31 Jan 2024 14:00Reprise5539 SEK- och när smålänningarna grundade glasbruk i England
Svenskt glas har blivit världsberömt genom välkända konstnärer i nära samarbete med skickliga hantverkare. Glasriket känns genuint svenskt, men har under århundraden mottagit impulser utifrån och har ständigt varit en arena för kulturmöten. Utvecklingen av det svenska glaset har nämligen byggt på kunskap från utlandet.
Välutbildade glasblåsare, glasslipare och andra specialister har efterfrågats och har ofta kommit från tysktalande länder. För nykomlingar utan tidigare erfarenhet av glasbranschen har det funnits många enkla men dock nödvändiga uppgifter. Särskilt omfattande har invandringen till glasbruken varit under 1900-talet och inte minst under 1960-talet.
Även bland svenska glashantverkare har rörligheten varit stor. Främst har de flyttat mellan olika bruk inom Sverige, men många har även arbetat utomlands, bland annat på Dartington Crystal i England. Glasbruket grundades 1967 och utan svenska glasblåsare hade detta aldrig funnits. Produkterna säljs över hela världen och tack vare glasbruket har den lilla staden Torrington dessutom blivit ett populärt turistmål.
Föreläsningen belyser invandringen till den svenska glasindustrin med fokus på Kosta och berör även utvandringen från Sverige med Dartington Crystal i England som exempel.
Föreläsare: Gunnel Holmér, glashistoriker, fil dr, tidigare glasantikvarie vid Kulturparken Småland i Växjö
När kristendomen kom till Öland
En av de största förändringarna i Sveriges historia var övergången till kristendomen för tusen år sedan. Men hur gick förändringen till? Med Öland som exempel berättar Jörgen A Hedman om kristnandeprocessen som sträckte sig över flera hundra år och som påverkade alla nivåer i det svenska medeltida samhället. Föreläsare: Jörgen A Hedman, fil mag och lärare i historia, religion och filosofi på Stagneliusskolan i Kalmar
10630Bubblor, bröst och brakfärger
Erik Höglund, som kom som formgivare till Boda 1953, revolutionerade glaset och produktionen i Glasriket. Tillsammans med Monica Backström grundade han också ett designföretag som sysslade med formgivning av möbler, bruksföremål och hushållsredskap för offentlig miljö. Han var också medlem i Vet Hut AB – en rörelse som bildades av tio av Boda glasbruks formgivare vid sidan av det ordinarie arbetet. Som skulptör utförde Erik Höglund ett stort antal offentliga utsmyckningar i olika material. Föreläsare: Maja Heuer, grundare av och tidigare chef för The Glass Factory vid Boda glasbruk. Maja Heuer har tidigare berättat om Ulrika Hydman-Valliens och Monica Backströms liv och konstnärskap i två tidigare uppskattade föreläsningar på länsmuseet. Nu är turen kommen till Erik Höglund och hans bubblor, bröst och brakfärger!
7490Länge leve graalen!
Graaltekniken uppfanns 1916 i Orrefors och revolutionerade det svenska glaset med sina fantastiska mönster i olika färger och former. Många utövare har genom åren ägnat sig åt att finslipa och utveckla den speciella tekniken. Maja Heuer tar oss med på en resa bland graaler från olika tider, från Knut Bergqvist via Simon Gate och Edward Hald och fram till bland andra Peter Hermansson som har förnyat tekniken och tagit den in i samtiden. Föreläsare: Maja Heuer, grundare av och tidigare chef för The Glass Factory vid Boda glasbruk Tips: Maja Heuer har tidigare berättat om Ulrica Hydman-Vallien, Monica Backström och Erik Höglund. Se gärna dessa föreläsningar på KLM-Play!
7170Klassiker från Glasriket
Björn Boode och Peter Lejon är folkbildande berättare och sakkunniga i Glasriket-frågor. I sju år har de berättat om glasbrukens historia – och de gör det med humor, engagemang och stor kunskap. Den här gången kör de sitt program ”Klassiker från Glasriket”. Duon gästade länsmuseet under två fullsatta kvällar 2019 – och nu är de tillbaka med full kraft! Varmt välkommen att ta del av en härlig föreläsning – herrarna Boode och Lejon ser till att ingen föreläsning blir den andra lik. Detta är folkbildning och berättarglädje av bästa sort!
000Häxan, modern och vargen
Ulrica Hydman-Vallien, hemma i det småländska Glasriket och i hela världen, satte under sina 50 år som konstnär och formgivare det målade svenska glaset på kartan igen. På ett knivskarpt och väldigt personligt sätt beskrev hon sin samtid med bildvärldar om moderskap, födelse, kärlek, graviditet och föräldraskap. Föreläsare: Maja Heuer-Olsson, verksamhetsutvecklare på Kalmar läns museum, och grundare och tidigare museichef The Glass Factory, Boda glasbruk
2440
Tack för ett mycket intressant föredrag. Och stort tack för att man kan vara med på länk.
Finns det någon uppgift om hur många glasbruk som funnits totalt? Både i Glasriket och övriga Sverige?