När världen kom till Glasriket
31 Jan 2024 12:00 - 31 Jan 2024 14:00Replay4539 SEK- och när smålänningarna grundade glasbruk i England
Svenskt glas har blivit världsberömt genom välkända konstnärer i nära samarbete med skickliga hantverkare. Glasriket känns genuint svenskt, men har under århundraden mottagit impulser utifrån och har ständigt varit en arena för kulturmöten. Utvecklingen av det svenska glaset har nämligen byggt på kunskap från utlandet.
Välutbildade glasblåsare, glasslipare och andra specialister har efterfrågats och har ofta kommit från tysktalande länder. För nykomlingar utan tidigare erfarenhet av glasbranschen har det funnits många enkla men dock nödvändiga uppgifter. Särskilt omfattande har invandringen till glasbruken varit under 1900-talet och inte minst under 1960-talet.
Även bland svenska glashantverkare har rörligheten varit stor. Främst har de flyttat mellan olika bruk inom Sverige, men många har även arbetat utomlands, bland annat på Dartington Crystal i England. Glasbruket grundades 1967 och utan svenska glasblåsare hade detta aldrig funnits. Produkterna säljs över hela världen och tack vare glasbruket har den lilla staden Torrington dessutom blivit ett populärt turistmål.
Föreläsningen belyser invandringen till den svenska glasindustrin med fokus på Kosta och berör även utvandringen från Sverige med Dartington Crystal i England som exempel.
Föreläsare: Gunnel Holmér, glashistoriker, fil dr, tidigare glasantikvarie vid Kulturparken Småland i Växjö
Tack för ett mycket intressant föredrag. Och stort tack för att man kan vara med på länk.
Finns det någon uppgift om hur många glasbruk som funnits totalt? Både i Glasriket och övriga Sverige?