
Munkarna vid kyrkogården
26 Mar 2025 13:00 - 26 Mar 2025 14:30Replay1939 SEKÅr 1243 grundades ett munkkloster i Kalmar som bedrev verksamhet fram till 1530-talet. Klostret växte kontinuerligt och hade en stor betydelse för stadens utveckling och dess invånare, liksom för människorna i övriga Kalmar län. Men vilka var dessa munkar? Var kom de ifrån? Hur levde de? Var låg klostret? Varför försvann det?
Klostrets historia har under lång tid varit gömd och glömd. Munkklostret var en viktig del av den medeltida staden, med kontakter långt utanför Kalmar – i övriga Sverige, Norden och Europa. Efter att ha grävt djupt i arkiven kan Jörgen Hedman nu dela med sig av klostrets spännande historia.
Föreläsare:
Jörgen A Hedman, fil mag och lärare i historia, religion och filosofi på Stagneliusskolan i Kalmar
Alfred Peterson från Påboda – den förste bonden vid kungens bord
Historiker Peter Danielsson berättar om den blivande riksdagsmannen från Torsås kommun – den förste från Kalmar län i del två av föreläsningsserien Från armborst till plakat.
21340Nunnorna vid Systraströmmen
1299 invigdes ett nunnekloster i Kalmar. Det kom sedan att finnas kvar som en del av den medeltida staden under mer än 200 år, men de många konflikterna under unionstiden gjorde att klostret övergavs 1504. Systrarna flyttade från staden och byggnaderna revs efter en tid. Klostrets historia har inte blivit ordentligt beskriven sedan början av 1900-talet trots att det finns ett förhållandevis rikt källmaterial. Men Jörgen A Hedman har nu fördjupat sig i ämnet och hittat spännande fakta om nunnornas liv och vardag. Under kvällen berättar han om Kalmarsystrarnas historia och deras kopplingar till den medeltida svenska och europeiska kulturmiljön. Föreläsare: Med Jörgen A Hedman, fil mag och lärare i historia, religion och filosofi på Stagneliusskolan, Kalmar.
131470- 46:21
Bönder – den vadmalsgråa hopen?
0190 Bankkuppen i Chicago
Historiska brott och allsköns kriminalitet i länet genom tiderna Del 6: Bankkuppen i Chicago Brott och förbrytare har alltid fascinerat oss. Den här gången har Peter Danielsson fördjupat sig i olika brottsfall i våra trakter som på sin tid var uppmärksammade och omtalade. Vissa av dem har i dag fallit i glömska, andra talas det om än. Följ med på en kriminalhistorisk tur bland tjuvar, mördare och banditer i höst! Specialinbjudna gäster kan komma att dyka upp vid föreläsningarna!
000Kvinnorna i kungens krig
I dag är det exakt 392 år sedan Gustav II Adolf stupade i Lützen. Vi uppmärksammar dagen genom att lyfta fram kvinnorna i krigarkungens fälttåg. Stormaktstidens arméer var inte några renodlat manliga reservat. Kvinnorna hade viktiga uppgifter i krigsföljet och utförde allt från tvätt och matlagning till sjukvård. Den här föreläsningen handlar om deras tillvaro och roll i stormaktstidens alla krig. Föreläsare: Peter Danielsson, historiker och hembygdskonsulent på Kalmar läns hembygdsförbund Obs! Föreläsningen kan endast ses i direktsändning och kommer inte att finnas tillgänglig som repris i efterhand.
300
TACK till Jörgen för den jätteintressanta föreläsningen! hälsar en som heter Hervor
Och När kristendomen kom till Öland här: https://kalmarlansmuseum.solidtango.com/live/naer-kristendomen-kom-till-oland
Se Jörgens tidigare föreläsning Nunnorna vid Systraströmmen här: https://kalmarlansmuseum.solidtango.com/live/nunnorna-vid-systrastroemmen