
Den exceptionella segelyachten Princess Svanevit – historia och framtid för ett hotat kulturarv
18 May 2025 05:00 - 18 May 2025 07:00Replay239 SEKDen exceptionella segelyachten Princess Svanevit berättar en storslagen historia om svensk design, hantverk och seglingskultur.
”Endast det bästa är gott nog” är devisen när förläggaren Erik Åkerlund 1930 beställer Princess Svanevit för att sätta Sverige på världskartan som kappseglings- och konsthantverksnation. Hon ritas av Gustaf Estlander och byggs av Plym på Neglingevarvet, medan konstnären Ewald Dahlskog skapar den berömda inredningen som visades på Liljevalchs konsthall 2022.
Våra klassiska båtar utgör ett kulturarv som är nästan helt okänt hos allmänheten. Tusentals båtar har lämnat – och fortsätter att lämna – Sverige för utlandet. Princess Svanevit är en av få som har återkommit. Efter den internationellt prisbelönta renoveringen seglar hon åter i svenska vatten som ett ideellt projekt med missionen att öka intresset för de svenska klassiska båtarna, motor- såväl som segelbåtar.
Sommaren 2025 går hon genom Göta kanal som ett upprop för hela vårt rörliga kulturarv. Det tillhör oss alla – men hur länge kommer vi att ha det kvar?
Arrangörer: Kalmar läns museum och Kalmar Sjöfartsmuseum
Föreläsare: Charlotte Hellman, ordförande i Stiftelsen Princess Svanevit och ansvarig för Svanevits uppdrag som ambassadör för vårt flytande kulturarv
Soft girls, trad wifes och jämställdhetens framtid
Delad föräldraledighet, lika lön för lika arbete och en egen, pensionsgrundande inkomst är saker som vi i dag ser som självklara i ett jämställt samhälle. Men det finns en ny trend i samhället som vi vill titta närmare på och fördjupa resonemanget kring: Soft girls och trad wifes – kvinnor som väljer att stanna hemma och bli försörjda av sin partner. Vi tar ett kliv tillbaka och reflekterar över de historiska milstolpar som format vår väg mot jämställdhet. Med både nyfikenhet och en kritisk blick diskuterar vi varför en del väljer att säga nej till självständighet, egen inkomst och pensionspoäng. Är det lathet? En protest mot orimliga prestationskrav eller något helt annat? Evenemanget är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet. Föreläsare: Marie Eriksson, historiker och lektor i socialt arbete, Linneuniversitetet och Helen Nilsson, särskilt sakkunnig i jämställdhet, Länsstyrelsen Kalmar län.
1480Upp och ner för stadsmuren i 1600-talets Kalmar
Antikvarierna Lars Larsson och Johan Thulin har vandrat upp och ner för stadsmuren i 1600-talets Kalmar vid flera utsålda tillfällen sommaren 2024. Nu har du möjlighet att uppleva samma innehåll och spännande berättelser som under stadsvandringen – med den skillnaden att du sitter ner hemma i din soffa och njuter av ord, bilder och filmer i stället. Välkommen till en föreläsning med fokus på 1600-talsstadens gömda hemligheter! Föreläsare: Lars Larsson och Johan Thulin, antikvarier, Kalmar läns museum
16830Gunillas och Raines livs- och konstverk
Raine Navin och Gunilla Skyttla var ett välkänt och färgstarkt konstnärspar i Kalmar. Maria Nordenson Carlgren, ordförande i Gunillas och Raines vänner, berättar om makarnas liv och verk. Raine och Gunilla hade en särskild pedagogik för konstnärligt skapande. I den här föreläsningen får du också veta något om hur arvet från Gunilla och Raine nu är högaktuellt igen! Föreläsare Maria Nordenson Carlgren, ordförande i Gunillas och Raines vänner
000Så pratade vi på Öland förr
Öland var i äldre tid en viktig knutpunkt för handeln i Östersjöområdet. Kontakterna vattenvägen med det gamla Sveaväldet i norr var frekventa och dialekterna på Öland i sin helhet räknas till sveamålen. Fast den dialektgeografiska situationen på ön är komplex, med stor inverkan även söderifrån, speciellt i väster där förbindelserna med Kalmartrakten varit som tätast. Lovisa Alvtörn, uppvuxen i Törnbotten utanför Algutsrum på Öland, tar oss med på en dialektresa på Öland. Med hjälp av dialektinspelningar från förr, illustreras skillnader mellan dialekterna på olika delar av ön. Föreläsare: Lovisa Alvtörn, dialektpedagog vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala
35290Vävning – en lisa för själen
Lotta Granbom har, genom Virserums konsthall, besökt och samtalat med deltagare i femtio vävstugor i Småland och på Öland. Något som särskilt lyfts fram är den sociala aspekten och den stora betydelse som vävstugorna har för individ och samhälle. Vävstugorna är inte enbart kreativa mötesplatser, utan också träffpunkter för gemenskap, kamratanda och samtal. Informella ledare, som håller vävstugorna i gång, lyfts sällan fram utan jobbar i det tysta. Ofta går det oss förbi hur de främjar och förvaltar ett värdefullt kulturarv och den välbefinnande inverkan som vävstugor har på människor. Under föreläsningen visar Lotta bilder och berättar om sina möten i vävstugorna. Representanter från vävstugor kommer också att medverka och prata om sina väverfarenheter. Föreläsare: Lotta Granbom, fil dr i socialantropologi, och deltagare från olika vävstugor i länet.
250