
Alla tiders Manilla
02 Apr 2025 12:00 - 02 Apr 2025 13:30Replay939 SEKManilla-området i Kalmar har genomgått en förvandling – från industriområde till en ny, populär stadsdel med kafé och butiker, och utvecklingen fortsätter. Under denna föreläsning blickar vi både bakåt och framåt. Byggnadsantikvarierna Susann Johannisson och Jan Westergren berättar om Manillas framväxt och historia. Karl-Johan Grem, koncernchef för P&E Fastigheter, presenterar företagets planer för kvarteret. Stadsarkitekt Maria Houmann berättar om Kalmar kommuns syn på den nygamla stadsdelen.
Detta evenemang är en del av Byggnadsvårdsåret 2025.
Föreläsare:
Susann Johannisson och Jan Westergren, Kalmar läns museum, Karl-Johan Grem, P&E Fastigheter och Maria Houmann, stadsarkitekt, Kalmar kommun
Alla tiders brudkronor
I länets kyrkor finns en mångfald av brudkronor. Gemensamt för dem är att var och en speglar sin tid och den stil som var på modet när de tillverkades. Under den här kvällen får vi ta del av vad några utvalda brudkronor kan berätta. Vi bjuder på glimtar om brudkronornas historia, om mästarna som tillverkat dem och om de seder och traditioner som har varit och fortfarande är förknippade med brudar och bröllop! Kvällens konferencierer är Maria Brynielsson, Växjö stift och Maria Kanje, Kalmar läns museum Biljettpris: På plats 125 kronor, 75 kronor för dig som har årskort. Titta digitalt: 39 kronor. Förköp din biljett på www.kalmarlansmuseum.se/evenemang.
7300Vinäs - från storgods till slottsruin
En gång i tiden var Vinäs i Västerviks kommun Sveriges äldsta släktgods. Idag är slottet en ruin, men historierna om familjerna Grips och Lewenhaupts öden i Tjust, Kalmar län och världen lever kvar. Under föreläsningen kopplas dessa berättelser till godsets fascinerande byggnadshistoria. Vi får också veta mera om de nya årsringsdateringarna som tar oss tillbaka till 1550-talet då Birger Nilsson Grip, hövitsman på Kalmar slott, bodde på Vinäs och till 1750-talet då Vinäs stod nyrenoverat inför familjen Lewenhaupts inflyttning. Dessutom söker vi svaret på frågan: Varför blev Vinäs en ruin som stått obebodd sedan 1840-talet? Föreläsningen har arrangerats i samarbete med Tjustbygdens Sparbank. Föreläsare: Peter Danielsson, historiker och hembygdskonsulent och Örjan Molander, länsmuseichef.
18520Miljonprogrammet Norrliden då och nu FÅR INTE ÅTERSÄNDAS
Stadsdelen Norrliden var Kalmars första miljonprogramsområde som uppfördes mellan 1965 och 1974. Bostadsbristen var stor i landet före 1960-talet. Det ledde till att massproduktion av bostäder prioriterades, medan de omgivande utemiljöerna inte alltid färdigställdes efter visionerna. Norrliden planerades redan 1966 och utmärkte sig nationellt för sina innovativa strategier, deltagandeprocesser och byggnadstekniker. Chero Eliassi, själv uppvuxen i Norrliden, berättar om miljonprogrammets idéer och visioner och om utemiljöernas utveckling och förändring i stadsdelen från 1960-talet och fram till i dag. Liselotte Jumme, enhetschef för bebyggelseenheten på länsmuseet, ger en kort introduktion till föreläsningen. Föreläsare: Chero Eliassi Sarzeli, Landskapsarkitekt LAR, doktorand vid KTH, Stockholm Obs! Föreläsningen livesänds digitalt, men kommer inte att finnas tillgänglig som repris!
500Föreläsning om Hultsfreds-Hus
Den här föreläsningen viker vi helt åt Hultsfreds-Hus historia! Vi visar upp en spännande, helt ny ”storymap” om Hultsfreds-Hus, som Kalmar läns museum i samarbete med Hultsfreds kommun har samlat in och byggt upp. Det handlar om fabrikens historia och människors minnen. Vi samlas för att lyssna på inspelade röster från människor som har jobbat på fabriken eller har bott i husen. Kartor, 360-film inifrån museet och annat material kommer att presenteras under föreläsningen. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Hultsfreds hembygdsförening och är en del av Byggnadsvårdsåret. Föreläsare: Susann Johannisson, byggnadsantikvarie, Kalmar läns museum, och före detta anställda på Hultsfredshus.
000Dolda pärlan Kavaljersparken
Kavaljersparken ligger precis nedanför 1600-talsstadens mäktiga murverk. Genom historien har den bland annat använts som plats för hamnmagasin och som en grön, svalkande oas för väntande färjeturister. I dag är den kanske lite bortglömd, men nu ska det bli ändring på den saken – parken ska bli mer inbjudande och locka fler att vistas i den. Bebyggelseantikvarie Jan Westergren bjuder i ord, fotografier och äldre kartor på en berättelse om parkens historia. Anders Linder, landskapsarkitekt på Kalmar kommun, berättar om de tankar och visioner som finns för Kavaljersparken. Föreläsare: Jan Westergren, bebyggelseantikvarie, Kalmar läns museum och Anders Linder, landskapsarkitekt, Kalmar kommun.
2260
Är Kvarteret med bostadshus rakt över gatan byggt som arbetarbostäder (idag bla Manillagatan)?
Jag har bott på Manillagatan 15A, gatan börjar idag på 13. Jag har inte sett under presentationen gatan varit längre. Varför börjar det på så högt nummer?
En omklippt version i bättre kvalitet kommer att finnas tillgänglig att se i efterhand.